Westvlees en Jobcentrum: samen-werken aan succesverhalen

logo Westvlees

Westvlees - het Belgisch familiebedrijf van de familie Claeys - is één van de belangrijkste Europese producenten van vers en bereid varkensvlees. Het slacht bijna 2 miljoen varkens per jaar en verwerkt ze tot ruim 200.000 ton varkensvlees. Daarmee heeft het bedrijf klanten in 40 landen over de hele wereld. Van slachten en versnijden over invriezen, verpakken en etiketteren tot het bereiden van panklare varkensvleesgerechten: Westvlees staat voor varkensvlees van A tot Z. Voor al deze activiteiten heeft het bedrijf veel werknemers nodig.

 

Knelpuntberoepen vormen een grote uitdaging

Annelies Taveirne, Werving en Selectie: “Wij hebben altijd openstaande vacatures. Dit zijn veelal knelpuntberoepen zoals beenhouwer, technieker en vrachtwagenchauffeur. Daarnaast hebben wij ook mogelijkheden voor verpakkers, operators, expeditiemedewerkers, slachthuisarbeiders, lijnchefs, etc. Die knelpuntberoepen blijven een uitdaging om in te vullen. We gebruiken heel wat kanalen om werknemers te rekruteren: onze website, de website van VDAB, mond aan mond reclame door onze eigen werknemers, Jobcentrum, jobbeurzen, etc.”

 

De ideale werknemer

“Hoe een ideale werknemer er uit ziet, is net de vraag die we ons niet stellen. We kijken vooral naar attitudes, motivatie en het eventuele werkverleden van kandidaten. Flexibiliteit is voor ons een heel belangrijke eigenschap. Onze werknemers hebben namelijk een vast start-uur maar geen vast eind-uur. Er wordt altijd gewerkt tot alle bestellingen zijn afgewerkt.”

 

Diversiteit is een werkwoord

“Diversiteit is een heel ruim begrip voor ons bedrijf. We hebben in onze groep werknemers een grote diversiteit aan leeftijd, achtergrond/studies, land van herkomst, taal, geaardheid, … Wij leveren hier dagelijks de nodige inspanningen om die leefwerelden dichter bij elkaar te brengen en de kennis en het begrip voor elkaars situatie te vergroten. Wij hebben ook 2 vertrouwenspersonen die dagelijks beschikbaar zijn voor de werknemers: 1 iemand focust zich op de werkvloer, de andere op de privésfeer. Elke werknemer kan bij hen terecht met een probleem of een vraag, ongeacht de achtergrond of privé situatie van de werknemer. Daar maken we bewust tijd voor.”

 

Samenwerking met Jobcentrum leidt tot succesverhalen 

“Soms solliciteren mensen bij Westvlees waarvan we denken dat ze deugd zouden hebben van begeleiding bij Jobcentrum. Wij brengen die kandidaat dan in contact met hen waarna we samen een traject opstellen om bij ons te starten. Maar dikwijls is het net andersom. Jobcentrum stelt ons een persoon voor die al in begeleiding is bij hen. Na een uitgebreide kennismaking - met de persoon zelf, het bedrijf, de werkvloer, de collega’s en verantwoordelijke - starten we  een tewerkstelling op. Ons onthaal en onze opvolging sluiten naadloos aan op de intensieve begeleiding van Jobcentrum. Dankzij deze samenwerking leidt dit bijna altijd tot een succesverhaal.”

 

Goed onthaal is cruciaal

“Nieuwe werknemers krijgen bij ons een onthaal op de personeelsdienst en op hun afdeling zelf. De eerste 3 maanden volgen we hen van dichtbij. Elke dag registreert de opleidingscoördinator bijvoorbeeld de opleidingsacties die werden ondernomen. In de eerste maand zitten we 2 keer samen voor een evaluatie, vanaf de tweede maand gebeurt dit nog 1 keer per maand. Na 3 maanden sluiten we de inwerkperiode af en krijgt de werknemer een rondleiding in de andere afdelingen. Hij of zij maakt dan kennis met de rest van de productieketting. Tot slot organiseren we ook een ontmoeting met onze CEO.”

 

Op zoek naar werk?

Westvlees heeft heel wat openstaande vacatures. Bekijk ze op hun website.

 

Op zoek naar werknemers?

Jobcentrum helpt uw bedrijf bij de aanwerving van nieuwe werknemers of het aan de slag houden van uw mensen. Contacteer Sofie op 0471 13 31 37 om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken.

Meteen contact opnemen